Followers

Friday, January 14, 2011

penyusuan susu ibu

aku sangat2 berharap yang satu masa nanti aku pula yg akan peknen. sebabnya aku nak mengaplikasikan saat penyusuan aku pula untuk bayi itu. masa faris dulu aku tak dapat nak berikan susu badan. sebab aku ingat lepas lahir je terus ada susu. selak baju je baby senang nak hisap. takde masalah. tap rupanya bukan begitu. kena ada ilmu, kena ada teknik tentang penyusuan ni. saat masih di hosp lagi aku dan abg dah minta nurse untuk berikan formula (perlu sign borang) sebab dah taktau nak buat ape bila faris menangis melalak saja. kami jadi panik. balik rumah pulak mak minta abg terus belikan susu tin dan botol susu sebab tengok baby dah nangis and aku takde susu lagi. faris nak juga merasa susu badan tapi aku tak tau perlu bagi secara kerap. nampak sangat ilmu nya takde. sampaila saat ku kena bengkak susu bilamana pd ku terasa keras macam batu. dituam2 pun masih tak hilang lagi bengkaknya. suruh faris hisap memang dia taknak. pam2 (manual pureen) pun adla ciput sgt. hmm..last2 mmg formula la kami bagi pada faris. sampaila sekarang nih. kesannya? sejak dalam pantang lagi faris dah kena batuk sesema. tiap2 bulan kena ke klinik sampai akhirnya aku jadik kesian tengok 3/4 jenis ubat kena kasi kat faris.

sejak dari itu sikit sebanyak aku kutip ilmu di internet ini. mana2 blog yg publish entry pasal penyusuan aku baca. ilmu penyusuan dan tekad untuk menyusukan anak ini perlu bermula saat bayi di dalam kandungan lagi. mesti berdoa kepada Allah agar diperbanyakkan susu, bercakap2 pada baby agar nanti bisa menghisap susu ibu, rajin gentel2 puting semasa mandi untuk merangsang puting ibu, selalu picit2 pd untuk elakkan salur susu dr tersumbat. cucikan puting ibu semasa mandi agar tiada kuping2 melekat di puting ibu. kemudian teruskan berdoa semoga Allah memudahkan penyusuan sehinggalah bayi itu lahir.

kemudian dalam masa sejam selepas bayi lahir perlu didekatkan bayi pada badan ibu agar bayi dapat membau bau badan ibu tu, seterusnya mencari2 pd ibunya untuk memulakan proses hisapan. ada juga ku baca yg jika ibu2 banyak menggunakan dadah dalam proses bersalin maka kesannya kena juga pada bayi bilamana bayi itu menjadi banyak tidur dari jaga. didapati bahawa tempoh sejam selepas bayi lahir adalah tempoh bayi sangat sensitif dan mempunyai kadar hisapan yang paling tinggi. kemudian semasa berada di wad perlu meminta agar bayi berada bersama ibu setiap masa agar ibu dapat melihat 'cue feeding' dimana bayi akan memberi tanda2 mahu menyusu. bayi perlu disusukan selang 2 jam, perlu digerakkan jika bayi tidur. penyusuan yang kerap perlu agar bayi cepat berak 'mekonium' iaitu najis hitam di dalam badan bayi yang terkumpul semasa dalam perut ibu. pada awal2 kelahiran ibu akan menghasilkan kolostrum, dimana ianya cukup untuk bayi sebab perut bayi masa ini hanyalah sebesar biji kacang. jika tiada susu pun bayi masih boleh bertahan selama 3 hari kerna telah mendapat bekalan dari dalam perut ibu lagi. tangisan bayi yang baru lahir bukanlah sekadar menunjukkan rasa lapar, tapi juga kesan daripada peralihan keadaan sekitar dari perut ibu ke dunia luar. bayi juga mungkin berak/kencing ataupun sekadar ingin dipeluk oleh ibu.

mereka yang melihat bayi menghisap laju pada botol susu selalu menyatakan bahawa bayi sedang lapar ni sebab tu dia hisap laju. ini kerana botol susu memberikan kadar aliran yang laju dan tada terhad, senang saja masuk ke mulut ibu, berbanding dengan menghisap dari pd ibu dimana bayi perlu berusaha dulu untuk menghisap barulah akan mendapat susu ibu itu. dan juga susu ibu cepat dihadam dalam 2 jam begitu. sebab itu bayi selalu nak susu, berbanding dengan susu formula yang lambat dihadamkan oleh perut bayi, akan mengambil masa 3 atau 4 jam baru dihadamkan. bayi yang baru lahir juga tidak memerlukan air masak atau sebarang makanan lain seperti pisang atau nestum. ia hanya perlukan susu ibu sahaja sehinggalah bayi berumur 6 bulan. tapi dalam hal ini ahli keluarga perlulah paham akan keadaan ini apabila bayi menangis atau kerap menyusu. seeloknya perlu beri bayi menghisap susu bermula daripada 'cue feeding' lagi, seperti gerakan tangan, hisapan jari, pembukaan kelopak mata, gerakan hayunan kaki/tangan, dan jika cue ini tidak diendahkan oleh ibu maka yang terakhir sekali barulah bayi akan menangis. oleh itu disarankan agar bayi tidak dibedung terlalu ketat bagi mengelakkan ibu tidak perasan akan 'cue feeding' bayi itu. selain itu bay perlu juga dipeluk dan didukung sebab dia perlukan kenyamanan dan ketenangan di dalam pelukan ibu sambil mendengar degup jantung ibu itu.

ibu juga digalakkan untuk mengepam dan membuat stok susu agar nanti memudahkan bayi diberikan susu perahan semasa ibu bekerja. proses pengepaman ini perlu lah setiap 3 jam sekali sepanjang hari bekerja, dan semasa tempoh tengah malam-pagi kerna pada tempoh ini hormon prolaktin amat tinggi. jadi kebarang kalian ibu2 mendapat auns yang banyak adalah tinggi di waktu ini (kena korbankan waktu tidur untuk mengepam).

jadinya, aku amat brharap untuk mengandung lagi dan mengaplikasikan penyusuan susu ibu ini. cumanya aku kena carik balik momentum ke'romantik'an aku dan abg. sejak akhir2 ini kerja dan kewangan menjadikan kami seperti renggang, malahan pula lebih banyak perhatian diberikan pada faris berbanding untuk diri masing2. semoga tahun kami kami akan menjadi lebih mesra lagi seterusnya impianku untuk peknen semula dimakbulkan oleh Allah, insyaallah.

7 comments:

armouris said...

lagi info tentang penyusuan bayi di SIHAT SELALU - Masalah Penyusuan Bayi

farah hamirdin said...

armouris, tq ye bagi cadangan ;)

Siti @ nurie said...

ALhamdulillah..ada niat jugak...jomlah..sma2 berikan yg terbaik utk anak kita....nampak effectnyer..anak kurang sakit, kurang meragam...dia sihat, kita pun puas hati...

Azrina said...

Farah sori tak dpt datang..ada masalah sikit hari tu.

farah hamirdin said...

siti: i nak like ur status ok tak? ;)

k.azrina: takpe. diorg pun adehal haritu.

Azie Ramli said...

salam farah...
saya pun dah selaamt bersalin 11/1 aritu...3rd baby ni mmg nak kasik xclusive bf...dah start kumpul stok, rajin2 singgahla blog saya yg simple jer manazie.blogspot.com

farah hamirdin said...

salam azie: ternanti2 entry pasal baby baru dan kisah penyusuan ye ;)

About this blog