Followers

Tuesday, March 29, 2011

bilamana dia tidak sesuai lagi di sini..

saat ini ku rasakan separuh dr semangatku hilang terbang ke awangan. ku rasa sungguh sedih dan terkilan. kecewa yang paling tepat sekali. aku terus terduduk saat ku terima sms yg diforwardkan dr mak, tentang cikgu C yg buat hal di jasmin sana, dah berenti. telefonku yg satu lg pula dihujani dengan missed calls dr cikgu B mengatakan yang cikgu C tu dah cabut lari. barang2 dlm biliknya habis dah diangkut. bukan tu saja. pintu depan, grill dan gate luar habis dibiarkan terbuka. mujurlah cikgu B yang tidur di bilik satu lagi tak apa2.

cikgu C ini baru2 ini sudah terbongkar kisahnya satu persatu. ku baru sedar sejak cuti sekolah mac yg lalu. dimana jiran sebelah suami isteri dah bergaduh disebabkan cikgu ini. rupanya saat selesai tugasan di tadika dia ini tidak menutup aurat. memakai pakaian yang terdedah luas di dada dan hanya berseluar pendek saat berada di taska. semasa menghantar murid taska pulang juga hanya bertowel tutup di kepala. ceritanya cikgu ini selalu memanggil2 suami jiran. nak tanya itu, nak pinjam ini. dengan pakaian sebegitu rupa. mana isterinya tak marah. dan rupanya lagi dia ini selalu ke sana ke sini dengan lelaki. dan pernah membawa masuk lelaki ke premis. ini diakui oleh ahli keluarga jiran. selalu juga keluar malam dan balik awal pagi. tiap2 minggu keluar atas urusan balik kampung, katanya. sudahnya..pagi tadi? dikatakan cikgu ini mengandung. padanlah cikgu A dan cikgu B nampak budak ini semacam saja. perutnya nampak berisi dan badan lebih kembang dr selalu.

aku dah geleng kepala. mudahnya mengikut lelaki ke sana ke sini. senang2 tidur dengan tah sape2 manusia di luar sana. aku yg mudah tertipu kerna ku perhatikan kerjanya bagus saja di tadika. malah semua yang aku ajarkan untuk sesi pengajaran di tadika dia ikuti. tapi usai saja tugas di tadika dia memang tidak menjaga auratnya dan pergaulan sosialnya di waktu malam. itu yang aku tak nampak. banyak sudah ku perturunkan cara2 dan kaedah pengajaran. dia ni dah datang sejak oktober lepas lagi. 3 bulan pertama memang nampak ok. masuk tahun ni? aduhh..Cikgu B ada menyatakan satu hari lepas pulang dr mana, balik ke premis dengan teresak2. lama esakannya. dan kemudian bercerita pula dengan jiran tentang kemungkinan dia mengandung. jiran yang mendengar memang tak teragak dia ni betul2. agakannya adalah sekadar gurauan saja sebab dia ni masih bujang lagi. tapi bila dah jadi macam ni macam mengiakan apa yang diperhatikan dan apa yang ternampak oleh mereka2 yg berada di keliling dia.

sejarah berulang lagi. kali ni lebih teruk lagi dengan membawa kandungan pulak. yang lepas2 lebih kurang sama jugak ceritanya cuma tak mengandung saja. di manalah nilai2 sivik, perikemanusiaan bilamana sedap2 hati saja cabut lari dan kata nak berenti sebab masalah keluarga. dan sedang elok setelah gaji diterima! sungguh tak makan saman betul orang ini.

kau tanggung lah sendiri akibat yang kau buat. dan dengan tugasan kerja yang kau tinggalkan, jawablah di akhirat kelak.

About this blog