Followers

Monday, January 17, 2011

penjagaan di taska

ramai di antara mereka yang bekerja di taska mempunyai tanggungjawab yang besar dalam menjaga dan mengurus anak2 sepanjang ketiadaan ibubapa kanak2 itu. kami di tadika aulad juga tidak terkecuali dalam mengendalikan tadika dan taska. seringkali juga terpampang kisah2 atau berita2 mengenai kes2 yang berlaku di taska kebanyakannya. baru2 ini dalam satu blog di link http://sereniety.blogspot.com/ telah terpampang emel berserta gambar anak2 yang tidur di taska telah ditutup muka mereka dengan kain atau tuala. motif apakah muka mereka ditutup semasa tidur tidaklah diketahui. samada untuk menahan silau? atau nak bagi cepat tidur? entahlah. yang nyata perkara ini amat menarik perhatian ku kerana kami juga bekerja di tadika/ taska dimana kisah2 yang selalu terpalit di dada2 akhbar atau lain2 selalu mendapat perhatian serius dari kami untuk dijadikan sebagai sempadan.

untuk tahun ini saja kami di aulad sudah tidak lagi menerima baby yang baru lahir. kanak2 yang diterima adalah sekitar umur 2 1/2 tahun ke atas. di cawangan aulad centre juga sudah tiada lagi pengambilan bayi ini walaupun ada premis khas untuk bayi. semuanya sebab nak mengelakkan tragedi kemalangan bayi yang semakin menjadi2 kebelakangan ini. kes bayi mati tercekik susu, bayi terjatuh buai, bayi patah tangan. isk...tak terungkap rasanya kisah2 bayi ini. sebenarnya untuk penjagaan bayi ni perlukan ruang khas untuk bayi sahaja. dan ruang2 ini perlu dibahagikan antara bayi yang tidak boleh bergerak (masih bayi) dan bayi yang sudah boleh bergerak (merangkak). dan bayi2 ini seeloknya tidak bercampur dengan kanak2 yang lebih besar bagi mengelakkan pengasuh tidak dapat memberikan tumpuan yang penuh pada bayi. kalau nak bagi bayi menyusu botol pun tidak boleh biarkan saja bayi menyusu sendiri dengan beralaskan bantal. mesti pengasuh yang memangku bayi dan memberi minum susu botol. ini bagi mengelakkan bayi tercekik susu sebab aliran susu yang laju keluar daripada puting botol tersebut. bilangan bayi dan pengasuh tu mesti berkadaran dengan sepatutnya. tak boleh sorang pengasuh jaga bayi yang terlalu ramai. penjagaan bayi, kebersihan bayi, keselamatan bayi masa mandi, masa salin baju, keselamatan bayi yang bergerak, semua tu nak kena amik kira.

sebab tu kami tak jaga dah baby taun ni, walaupun kat jasmin sana ramai yang mintak suh jagakan baby mereka taun ni. sebab kami lebih pada penjagaan murid2 tadika. semua yang besar2. ramai pula tu. jadi memang tak munasabah lah kalau amik jugak baby. dengan ruang budak2 ni bermain kesana kesini memang dah amik space. kami sajeskan saja diorg hantar ke taska yang jaga baby. aku juga teringin nak bukak pusat penjagaan baby tapi tu impian jela kan. ni dah kena jaga tadika kena buatla. yg tu tah bila2 nanti tak taula. kena ada org yg boleh kesana kesini urus tadika baru aku boleh bukak taska baby kot? hehehe..impian ade tuh.

semoga ibubapa yang nak menghantar anak2 mereka dapat mencari tempat yang memenuhi keinginan anda. kalau dah jumpa rajin2lah berborak2 dengan pengasuh tanyakan hal anak di taska macam mana mereka, ada masalah pape ke, ape aktiviti mereka, ape yg pengasuh selalu buat, pukul berapa budak tidur, mandi, makan...tanya je sume benda. jangan tinggalkan anak letak je anak letak beg baju terus pegi. komunikasi mesti ada. kalau ada salah silap mana2 ianya boleh diperbetulkan secepat mungkin. harap2 tips ini membantu serba sebanyak ye!

No comments:

About this blog