Followers

Friday, January 7, 2011

bermula nya mereka belajar ilmu

alhamdulillah tahun ini murid2 aulad jasmin mencecah ke angka 40 orang untuk murid 5 dan 6 tahun. tu tak termasuk lagi kanak2 playschool dan juga yang transit. rasanya hampir mencecah angka 50. tapi harapan puan prinsipal supaya murid tadika cecah 50 masih tak tercapai, cumanya pencapaian ini masih boleh dibanggakan memandangkan jumlah murid murid di cawangan yang lain tidak ramai (kec centre) manakala di jasmin pula sedikit bertambah, alhamdulillah....

cikgu2 pun adalah boleh diharap untuk bekerja. setakat ini semuanya baik sebab masing2 dua orang cikgu baru adalah dikenali oleh cikgu mila, jadinya setakat ini semuanya baik saja. cikgu di taska pula memang nampak beza lah dengan yang lepas2 sebab nampak ke-kreatif-annya memenuhkan dinding taska dengan aneka tampalan beserta idea dan hiasan yang menarik. menarik sebab ape? sebab aku tak kreatif sgt. jadi bila ade yg reti buat deco ni angkat tangan ucap alhamdulillah ajelah. aku masih lagi melatih cikgu 5 tahun. cikgu ini memang nampak bersungguh dan sentiasa mahu bertanya tentang persiapan mengajar. mujur cikgu ini sudah ada di penghujung tahun lepas sebelum cuti sekolah, jadi senang dia nak bajet ape yg perlu diajar di kelas.

berikut adalah serba sedikit gambar2 di awal sesi persekolahan.waktu beratur. sedang baca doa.
err, nampakkah yang sedang makan itu?belum ada disiplin lagi. cikgu pun tak tegas lagi


yang dengar ape cikgu cakap..yang pandang ke lain..
yang dok kutil2 tudung..


adakah anda nampak di belakang sana?


kreativiti: koyak dan tampal
melembutkan tangan-kemahiran motor halus


pre-writing. asas belajar menulis untuk murid 5 tahun
menulis garisan putus2
murid 6 tahun belajar menulis jawi.
ramai dah pandai menulisnak tengok koordinasi mata-tangan.
boleh tak tiru dari papan putih ke tempat menulis
sesi pengenalan kepada asas pembelajaran akan berlangsung selama 2 minggu. lepas tu dah mula kepada tema mingguan, bacaan doa dlm solat, surah lazim, ayat yaasin yang ringkas, pengenalan fonik, mental arithmetik dan lain2. berita selanjutnya akan menyusul.

No comments:

About this blog