Followers

Sunday, August 22, 2010

bukan semudah yang disangka

salam ramadhan ke11..

sejak 2menjak 3menjak 4menjak ni..pengeluaran masih lagi melebihi pendapatan. aku dah lama menggigit bibir memendam rasa. bilala agaknya dapat rasa jadi seorang jutawan kan. bulan2 punya pendapatan mmg takde yg berlebih untuk simpanan. lebihan yang ada ngam2 choi untuk dibuat emergency kot2 faris sakit nak ke klinik atau keta rosak nak kena repair. yg lain cukup2 utk cover sesi hutang sana hutang sini, urghhh!! sape2 dah kawin, baru kawin dan yg nak kawin sila bajet2 pengeluaran anda sebelum gaji ye. pembayaran dibuat untuk..

1-rumah
2-kereta
3-perabot2
4-kad kredit
5-bil2 utiliti
6-belanja anak
7-belanja diri
8-kecemasan
9-extra kecemasan

untuk diri sendiri tu..termasuk belanja rumah+topup belanja anak+topup belanja abg kalu dia pn short duit, huhu!! aku terbayang2 saat bujang dulu. tiap2 bulan dapat beli novel+baju+kasut..sekarang nak tukar spek ke cuci gigi ke nak kena bajet dulu awal2 ye. beli soping2 dah takde nak suka2 hati. sume kena bajet. tiap2 bulan ade buku bajet tau. duit ni nak bayar ape..duit tu nak bayar ape. takpelah, den syukur yo ateh nikmat yg diboghi..~walaupun nak topup kredit...rm10. isi petrol...rm10, huhu!!~

4 comments:

a kl citizen said...

awal perkahwinan memang macam ni
bajet selalu lari
nanti dah lama2....insyaAllah Allah lapangkan rezeki. orang kat susah dahulu , senang kemudian kan...

*salam ziarah, terima kasih meninggal jejak di blog saya

farah hamirdin said...

kak. errr..tq singgah. saya ni dah 7 tahun kawin. tapi ade masa up ada masa down. kekadang bila kita rasa rezeki terlebih tiba2 ada hal mendatang nak kena guna duit tu. cabaran jugak la.

fndrocka said...

aku yang bujang pun selalu lari bajet...jngan dah kahwin masih lari bajet sudahlah. berdisplin dlm perbelanjaan tu satu skill yg penting sgt nak survive zamn skrg..iye dak..

farah hamirdin said...

fndrocka: err, maaf la ni baru pasan komen. slalu tak sign-in blog. mekasih dtg singgah sini. malu i..

About this blog