Followers

Sunday, July 12, 2009

hati pedih sape yg tahu??

petang smalam sume staf aulad ade meeting kat aulad bangi, termasuk tadika dan taska skali. nak briefing pasal keselematan, kebersihan and so on. sebenarnya benda nih dah diulang2 banyak kali. tapi sebab pekerja asik bertukar ganti, pastu kalu tak diberitahu, memasing akan buat kesilapan yang sama. tu yg kena gak bagitau kat diorg.

yg aku geram tuh, kat tempat aku keje nih, pekerja2 masih lagi buat kesilapan2 yg sama. ade sorg tuh mmgla baru lagi keja. ni yg sorg lagi tuh..kira dah bertaun2 keja kat situ, dah dekat 10 tahun gamaknya, masih lagi buat benda yg sama. aku tak pahamla. makin lama makin berkarat lak. sume nak kena bagi ingat balik. padehal dia org lama. dia bimbingla pekerja yg baru tuh. diorg nih belah taska. kalu yg tadika aku boleh cakap sendiri.

antara yg diorg asik buat silap tu..tak jaga kebersihan dapur. sampah dapur+pampes budak tu simpan jela dlm tong sampah walalupun dh penuh. pastu tak buang2 jugek. tunggu sampai petang baru nak buang. heee..dhla dok kat dapur. aku tengok mmg geli la. kalu atas peti ais ke atas tv ke mmg suka sgt letak brg tah hape2 sampai penuh. bilik air plak asik berterabur dan licin berdaki tak digosok. kekadang budak gi toilet cikgu tak ikut sama. bilik salin baju lagila..bersepah!! aku penatla asik cakap je tapi kemas kejap pastu buat balik. kalu sampah tu kurang disapu slalu. kalu jaga budak+baby mmg kena bersihkan rumah slalu. aku mmg tak paham. aku kalu cakap mmg aku direct terus. i'm very out spoken gitu. tak macam mak aku 'big boss'..kalu cakap mmg soft spoken la. aku nak cakap terus terang..ade staf mmg amik kesempatan. kalu mak aku dtg, wahh..memasing jadik rajin telebih! time tu la menyapu mengemas bagai. lepas mak aku balik sambung balik yg tak bersih tuh. camne aku tak pening pale..pastu bile aku cakap tu ade lak yg menjawab, nafi kata mana de. diorg tak buat macam yg aku cakap tuh. adehhh...mmg susah ye tuan puan untuk mengurus sumber manusia yg jenis camnih. ade yg mmg bagus dia takyah kita cakap lagi dia tau buat keja dia. mmg dia dah paham yg dia kena mengemas, kasi tempat bersih and so on. yg macam paku nih...errr, aku mmg slalu sajes kat mak aku suh terminate je. mak aku suh sabar, nanti dulu. tengok dulu. jangan sok diorg tuh naik lemak ye!!

3 comments:

Siti @ nurie said...

hmmm..payah gak kan?...sbb kkdg bila dia dah terbiasa ngn keadaan mcm tu kat umah dia, tu yg terbawa2 ke tadika/taska...klau kene tetiba parents wat spot cek, cmner?...he he he...tapi, siti tak pernah pun wat spot cek time amik anak...just jengah2 gitu jelah...

Siti @ nurie said...

adeh...payahnyer cm ni erk...

farah hamirdin said...

siti, kita keja serve customer. tgk gak jenis keja kita. kalu penjagaan mmg segi kebersihan kena jaga. tapi tulah. yg bagus mmg tak ramai. yg macam paku ramai.

About this blog