Followers

Thursday, March 31, 2011

janganlah menangis lagi maryam

aku menghantar faris hari2 ke umah mak sementara aku pegi tadika. hari2 jugakla telinga aku menadah suara tangisan anak yana iaitu maryam. kasihan. anak ini menangis setiap masa. dari januari dulu hinggalah mac ini. non-stop! asal bangun bukak mata je nangis. salin lampin nangis. dah kasi minum pun nangis. orang pegang dia nangis. orang gendong dia nangis. dah tu mak beli rocking chair kasi goyang2 sket, nangis jugak. skang ni beli buai, ade kurangla nangisnya. tapi masih lagi nangis. kasihan anak itu. sampai semua orang jadi depress gara2 tangisannya yang tak berkesudahan. bila dah penat lelap mata barula senyap seketika suasana dlm rumah ni.

pagi tadi aku dengar suara zubir bapa maryam. zubir tak macam yana. suaranya cuma aah aah uhh uhh mendodoikan maryam yang sedang menangis. langsung tak boleh bercakap. sedangkan yana boleh baca dan sebut patah2 perkataan cuma bunyinya seperti orang sengau. masing2 ahli keluarga yang lain membantu bila maryam sudah tidak terkawal lagi. jika masih boleh dikawal, akan diuruskan sendiri oleh yana dan zubir. biarlah mereka belajar mengurus bayi kecil. aku pun heran jugak. dulu masa faris kecik takdela cengginih rupanya. adala saat meragam cuma tidak berpanjangan dan berterusan macam maryam. tapi sekarang tangisannya sudah berkurang. tidak lagi sehebat seperti dulu. matanya juga dah bulat cerlang tengok orang. hai maryam. cepatlah besar. boleh main2. boleh kurang sket tangis tu. mujur yana dan zubir masih tinggal bersama mak dan ayah untuk masa ini. untuk masa depan sudah ada perancangan dan rumah untuk mereka duduki. tak jauh. sepelaung je. mak ayah tak bagi anak2 duduk jauh2, hik hik!! yang budak2 nih lagi suka la. makan minum org sediakan. baju orang basuh. lipat baju pun orang buat. masing2 goyang kaki lepak2 aje dalam bilik main komputer takpun tengok cerita. hahahahah, pecah rahsia memasing!

semoga tangisan maryam akan berkurang selepas ini. ~ tak dapat lupa muka maryam yang pekat manis kulitnya sebijik rupa keluarga belah ayahnya org kedah sana. melekat! ~

No comments:

About this blog