Followers

Tuesday, March 1, 2011

hal tadika

alhamdulillah sudah ada feed back yg positif drp ibubapa di jasmin. ibu A cakap anak dia (5 tahun) sudah boleh membaca bacaan dalam solat sikit2. ibu B pulak cakap anak dia dah pandai buat kerja sekolah. tadika dulu tu takde keja lain asik2 kaler..kaler..kaler.. alhamdulillah, mana2 yg baik adalah dr usaha guru kelas mereka sendiri. yg mana kuat ngadu kat mak ayah kata kawan ni buat kawan tu buat mmg takleh nak buat ape. cikgu boleh menegur, tapi dah namanya budak, sikit sebanyak memang akan tersinggung sikit.

kami juga sudah mengiklankan buku bacaan bm yg digunakan oleh cikgu2 semasa mengajar, untuk dibeli oleh ibubapa yg berminat. zaman sekarang ni banyak yg menggunakan kaedah terus baca sukukata dan bukan lagi mengeja seperti zaman saya dulu. ejaan tak mendatangkan makna. yg penting bunyi setiap sukukata itu yg membentuk perkataan. seperti yg saya tuliskan sebelum ini, ajarlah bermula sukukata terbuka dahulu (kvkv). bila anak dah mahir boleh ajar sukukata tertutup (kvkvk).

dan seperti yg berlaku sebelum ini, cikgu2 yg tinggal di taska telahpun diuji dengan gangguan yg datang mengganggu semula. hmm..memang kena mintak ayah dan member usrahnya datang bacakan yasin. dulu2 dah buat dalam 2/3 tahun lepas. ni kena buat lagi. dah bagitau ngan mak. apa taknya..dengar orang mandi, basuh baju malam2, nampak org mengintai dr bilik utama tingkat atas, pintu berkunci boleh terbuka sendiri. hmm..aku tidak menafikan kewujudan makhluk ini, cumanya bila dah mengganggu ketenangan jiwa dan emosi, kena diubatkan jua. aku harap ayah dapat datang bacakan yasin secepat mungkin. sian kat diorg tuh.

apepun, kami di tadika meneruskan tugas seperti biasa. di waktu siang kami mengajar murid ini bacaan yasin mudah,, surah muqaddam, ayat qursi, doa2 harian dan lain2. cikgu2 juga rajin baca yasin setiap hari sebagai pendinding. cumanya perlukan bantuan dari mereka yg lebih pakar dalam hal ini. harapnya hal ini tak menjadi penghalang buat cikgu2 itu. ku nampak yg tugas mereka masing dibuat dengan elok dan bagus. aku susah nak puji kerja org. tapi apa yg aku suruh diorg lakukan dan boleh buat dengan amat baik berbekalkan idea mereka sendiri. susah nak tengok org komited dengan kerja. yg tak komited tu lah dia, banyak ragam bila aku suruh buat itu ini.

No comments:

About this blog